Saturday, December 31, 2011

Hati Nurani Suka...Nafsu Sengsara

hanya mampu tersenyum
biarlah...its call prejudgement

Friday, December 2, 2011

Semoga...

Alhamdulillah...
setelah mendengar khabarmu
aku gembira
namun terselit sedikit kecewa

tapi jodoh manusia tuhan yg merencanakan
namun setelah rasional
aku mendoakan kau bahagia...



p/s: aku rela di kesempatan yg masih berbaki andai engkau tidak...namun, terima kasih kerana mencintai aku seadanya

Thursday, December 1, 2011

Wednesday, November 30, 2011

Takdir Ilahi MAKUM: ~part 4~

x x x x x     papan pameran     x x x x x x

x x x x x     barisan2 pelakon dan watak2 yg dipegang     x x x x x x

firdaus a.k.a cagali as "ain"

faizal as "ari"

nisa as "mak iffah"

yan (aku pggl ayu) as "ibu ayu"

jo as "mail"

me as "abg bad"

lah as "hisham"

umai as "kak eton"

khorus by (dari kanan) anis, naim, ama



x x x x x     Tenaga Produksi     x x x x x x


pengarah
JO
(*ala, yg berlakown watak "mail" ah!!!)


pengarah produksi
FARAH
(*maaf, tiada gambaq...lalala)


pengurus pentas
(dr kanan) SYUKO (lakon), IZNUL (teknikal)

setting
ANIS
(*ala yg chorus!!!)


(dr kanan)
costume = SYAI
make-up = NAIM
props = AMA dan NADIA







~to be continue~

Monday, November 28, 2011

I Thought I've Found the Answer

hanyalah andaian saya
tp x tahu betoi ka x...

saya rasa mungkin awak terasa
terasa sbb saya keluar dgn dia hari tu kan?
dan awak rasa saya masih dgn dia

awak
sy rasa sy dh habaq kt awak kan?
time...
(klu saya letak link confirm kantoi dgn org lain
so sy x letak...
pembayang nya time tu ada pencegah maksiat bwt rondaan)


sy rasa sy dh habaq kt awak
dia dh tunang...
so saya dgn dia dh jd kawan biasa
ari tu keluar pown sbb sy dh janji nk belanja dia

cuma yg sy heran
awak asyik ckp sy suka dia
sy ni dh la jenis meng-ia-kan ja
tp xsgka awak take it serius...
awak jeles ek?
hoho...

mintak maaf k...ala, mintak maaf la...
alololo...comeinya dia majok



p/s: plez msg me if u 1 this post i delete...coz mmg nk delete pown, geli lak bila baca...hohoho~

Sunday, November 27, 2011

Takdir Ilahi MAKUM: ~part 3~

"Takdir Ilahi". Tajuk naskhah yg dipentaskan di Festival Teater MAKUM 2011. Btw myb aku lupa mention what is MAKUM.

MAKUM = Majlis Kebudayaan Universiti2 Malaysia.

Got it? K now i move on...Perform 16hb november, rabu, pkl 9 malam. Kt panggung experimen UM.

Bertolak dr ukm dlm pkl...err...err...errr...deym, aku dh x igt. Around 10 o 11 cmtu la KOWT. Smpai UM pkl 12 lebeyh KOWT. Igt smpai2 boleh masuk kt bilik persalinan. At least boleh terbungkang. Rupanya x ble. Xtuly km trsalah paham skewt, sbenaqnya boleh...yg x boleh tu just bump-in ja (ka bound-in?).

So kami semua dok la kt luaq. Xpa la, nk bwt cmna...Time turn UPM perform dlm pkl 2, semua pakat masuk panggung. Ye la, drpd ko dok termenung x bwt apa kt luaq. Tp aku masuk sat ja...nk amek feel panggung, n tengok panggung besaq mana. Coz time ada taklimat kt UM b4 festival start aku x dpt dtg. Time tu tengok panggung sekali cmna.

Lps ja habez UPM perform, debaran tu mula la terasa...hahaha. Siyes weh...msg2 kumpui bwt bulatan, finalize n clear everything. After that msg2 bwt kerja msg2. Aku s pelakon bersiap la, make-up bagai. After that test make-up bawah lighting, spacing, lontaran vokal test, olah vokal, n so on...


my target of this production, xpecialy 4 me that play the role of abg bad character:
  • 1st thing 1st - of course target nk dpt anugerah pelakon pembantu lelaki terbaik 
  • 2ndly - watak abg bad adalah simbolik kpd golongan oku...so i need to do my best to teach the public jgn pndg rendah golongan2 oku. 
  • 3rd n last but not least - bwt yg terbaik...aku x nk malukan diri aku atas pentas. dan aku nk rasa kepuasan!!! apa yg pntg adalah niat aku join this production

Berkat doa from abah mak. N someone special that give me the chance (jeng3...). I'll do my best...





p/s: x tau la plak "fatimah azzahrah" dtg

~to be continue~

Thursday, November 24, 2011

Jgn Salah Faham...!!! Aku Tumbok Kang!!!

Terima kasih mencintai aku
bwt mereka itu...


*sekadar yg aku termampu,
biar x bertemu di gerbang itu,
cukuplah sekadar teman yg biasa...
andai itu yg kau mahu*

Wednesday, November 23, 2011

Takdir Ilahi MAKUM: ~part 2~

Esoknya aku dtg utk casting. I mean 31 oktober. Isnin. Malam. Ringkas crita alhamdulillah dpt watak abg bad. Bukan syukur gila2 capai target nk watak abg bad tu sgt2, tp syukur dpt gak berproduksi under KTR.

What i'v thinking on my mind that time siyesly x nk bwt cm abg naz. Character yg abg naz bawak utk abg bad gagap. So sbb x nk dibayangi oleh ke-legend-an beliau, maka i have a lot of work to do. Baca blk skrip, bedah skrip bagai. N konklusinya dpt idea watak abg bad aku nk bwt terencat. N cuba cakap kt pengarah, Jo. Dia cakap ok.

Reason aku nk bg abg bad ni terencat coz this is competition!!! bukan persembahan. Coz b4 this takdir ilahi dh 2 kali dipentaskan atas tiket persembahan. 1st time takdir ilahi dikenali sbg "usang" yg diarah oleh abg sham dipentaskan di pggung seni, dan watak abg bad dijayakan oleh abg sydo. 2nd time takdir ilahi yg diarah oleh abg naz dipentaskan di pggung bandaraya KL, dan watak abg bad dijayakan oleh abg naz...Dan aku punya ni adalah kali yg ke-3.

So after dpt pelepasan jo, i move to the next stage. Im gonna work on the character of abg bad in each scene.
  • scene 5 - more to 1st impression approach. nk tarik mood audien xpecialy juri, watak abg bad bukan watak orang kebanyakan
  • scene 6 - nk masukkan unsur walau dia terencat, dia sbenarnya cerdik dan nk belajar...ditambah sedikit elemen simpati
  • scene 8 - punch line utk watak abg bad sendiri...that is simpati 

Practice make perfect. This kind of words show that practice is the most important stage in all type of doing something. Stage ni la ibarat macam lauk pauk kpd sepinggan nasik putih. Masam manis pahit masin semua complete dirasa. (Tp part Maharaja tu part mana ek? hahaha...sapa yg terlibat ja yg tau)



p/s: xtuly point utk post ni just paragraph 2 hgga 4 tu ja...yg len tu merapu meraban. tp rasa nk gak crita pasai training, tp bnyk sgt kowt...so xyah la, apa pown its pengalaman yg xdpt dilupakan

~to be continue~

Sunday, November 20, 2011

Takdir Ilahi MAKUM: ~part 1~

"watak abg bad x dak sapa yg ble bawak". Itu statement yg keluaq dr mulut farah. Nadanya cukup risau. Dia nk offer ismeth watak abg bad ni, dh x tahu sapa lg calon yg rasa layak.

Coz farah x sempat nk tanya smeth sndiri, so aku tanya la bg pihak.

"aku x ble ah palie. ang pown tau kan aku lani dok serabut. dgn tesis lg. final year projek lg. ...bla3...cakap aku mintak maaf sgt kt farah ek. aku mmg teringin nk berlakon". luah smeth. Lebih kurang la.

Aku offer diri. Sbb teringin nk merasa MAKUM. Teringin nk merasa berlakon teater yg btol2 teater. Yg sejam lebih. Teringin nk berproduksi bawah Kelab Teater Rimba. Nk belajar mcm mana KTR berproduksi. Pengurusan depa bagai.

Sbb sblom ni aku pernah berpeluang. Mad ajak. Join produksi utk Festival Teater Selangor 2009. (ka 2008 ek? aku dh x igt). Depa bawak naskhah yg aku pernah bawak kt DOT. Naskhah Superptuih & Transit Kaler Magenta. Tp x dapat join. Huhu...

30hb oktober. Ahad. Pkl brp x igt, tp malam la. Kt mapley. Aku offer diri nk try watak Abg Bad. Stelah brfikir panjang dan mintak pandangan dr org2 tertentu. Aku msg farah. X lama kemudian farah msg cakap pengarah sowh mai esok utk casting.

Haha. debo2 gak. KTR kowt. Bawak nama UKM kowt. So mesti pelakon2 dan produksi2 semua legend2. 

"segan ah!!!" aku msg farah. lebeyh kurang la.

"nak x nak ni?" mcm biasa farah ugut. Hoho. Siyes segan, takut semua ada...

Esok yg spatutnya dtg casting, tp dijodohkan malam tu gak jumpa geng2 tersebut. Situasinya kereta nisa xble nk hidup. Time tu aku x kenal la depa2 ni. Time tu ada nisa (of course la...tuan pny kereta), ayu, syuko, iznul, dgn beberapa orang yg aku xigt.

"ni la abg bad" farah perkenaikan aku. 

"ok...confirm, x yah casting" klu x silap aku syuko kowt cakap.

 "what!!! casting ah dulu weh!!!" bisik aku dlm hati.



 ~to be continue~

Saturday, November 19, 2011

Jika Kau...

jika kau serius aku pown begitu
jika kau sebaliknya, begitu juga aku...

Tuesday, October 25, 2011

Aku mmg suka bwt status kontroversi!!!

hahaha...igt aku xtau ah apa yg dibwt

aku ckp sbg membela diri katanya menjawab
katanya aku terasa
diam ja la senang
tp diam pown payah gak
haih, bising payah diam payah
so?

jawapan carik sendirik ja la
katanya kenal aku dr pristiwa kt pulau tu,
tp pelik msh x kenal lg rupanya...

Pown Bole Jd Isu Ka? Hairan...

"Live in" dlm profile fb tulis Bangi, ONLY JUST GIVE THE MEANING OF IM STILL STUDYING at...!!!

senang2 aku tulis (( Besh-Kubur )), OngtÞstik Qazaqstan, Kazakhstan...amacam?!!! mula2 nk tulis dlm kubur, pastu x dak nk tulis kt international space station...pown xdak gak, hahaha!!!

Tuesday, October 18, 2011

You & I



When your world falls apart
When your pain claims your heart
I'll be there, I'll be around
And I will never let you down

Leave that pain, don't give up
You will fly up high again
Count on me, we are together
We'll make it through this stormy weather

No matter what they say
No matter what they do
No matter what they think of you
You have got me and my heart too

No matter what they see
No matter what they feel
As long as you have got me
As long as You And I See...

Take my hand and take my heart
We can never be apart, now and forever
I won't look back, we'll stay together
Trust in me and we'll fly, don't surrender!

Don't lose hope when you are in need
Have faith in Allah, have faith in Him
So please be tough and please be strong
With all His love you can't go wrong



(mcm haremmm...tajuk kontroversi gila, ngah3!!!)

Sunday, October 9, 2011

Aku dh agak...

Siyes gua speechless
Perasaan bercampur baur
Bahagia, kecewa, semua ada
Xpercaya akan apa yg aku temui depan mata
Kerna allah ingin menunjukkan sesuatu kt aku

Ya allah...
aku bersyukur engkau ciptakan aku sesempurna mungkin
juga mempunyai kelebihan yg engkau sengaja anugerahkan
sesuai dgn nama ku FADHLI
yg bermaksud kelebihanku...

Aku tahu Engkau sengaja menguji ku, Ya Allah...

Sunday, September 25, 2011

Minta Maaf Ye...

Minta maaf ye...
Mmg tiada apa yg berlaku
Sbb aku dh delete
Ngahaha

Tuesday, September 13, 2011

Elemen2 Teater (3)

(3) TEATER SEBAGAI SATU BENTUK IMPERSONANISASI:

3.1 - Antara unsur teatrikal dlm seni teater is impersonation (impersonanisasi). AKU COPY PASTE JA NIH!!! That means ang tiru sesuatu watak dlm menyampaikan apa yg ang tiru tu scara representional. Pehe dop? Aku dop pehe sebenaqnya…adeh. Maksudnya apa yg ang tiru tu mewakili kehidupan sebenar ataupun “a slice of life”. (apa yg aku paham is simbolik…btoi dop bg naz?). Bentuk lakonan gak adalah impersonisasi yg tepat utk mggambarkan ttg ssuatu keadaan kehidupan pd ssuatu zaman ketika itu.

3.2 - Unsur ini yg MMISAHKAN seni teater drpd bentuk seni yg lain. Tambahan pulak unsur impersonanisasi JUGA mrupakan pokok pangkal kpd teater, DAN mrupakan asas kpd persembahan teater itu sendiri. Bayangkan betapa ksukaran para penggiat teater dahulu kala nk bangkitkan ssuatu watak itu bg nk bezakan ssuatu watak depa dgn watak yg lain. (aku x bayangkan pown…hahaha~). Sbg penyelesaian penggiat2 teater di Greek terutamanya, depa cipta topeng utk gambarkan sesuatu watak tu.

3.3 - Bentuk impersonanisasi x brgantung pd unsur topeng ni jah. Bentuk IMPLICIT AGGREEMENT ATAU PERJANJIAN DI ANTARA PENONTON DENGAN PELAKON meyakinkan lg pelakon tu sbenaqnya mgimpersonanisasikan watak. (apa yg aku paham kt sini penonton dpt msg apa yg pelakon sdg lakonkan). Namun, unsur impersonanisasi yg trkandung dlm unsur artistik x smata2 krn nk nipu atau ciplak dan eksploitasikan ssuatu watak, tp lebih kpd nk capai tujuan artistik dlm mempersembahkan ssuatu watak.

3.4 - Ssorg plakon itu bukan mnjd karektor watak yg dpegang, sbaliknya dia hny skdr “meminjam” karektor watak trsebut utk dpersembahkn kt audiens. (nk lebih paham cth pelakon nama Ali, nk berlakon karektor Hisham…Ali is Ali, bukan Hisham…tp Ali just pinjam karektor Hisham utk smpaikan karektor Hisham kt audiens)

3.5 – Lani teknik2 lakonan yg digunakan oleh sarjana Barat (spt Bertolt Brecht dgn lakonan epiknya; Konstantin Stanilavsky dgn Method Acting; dan juga Antonin Artaud dgn teknik Theater of Cruelty) jd asas kt pelakon2 dlm nk capai bentuk lakonan yg sbenaq.



back to the main page

Friday, June 17, 2011

Syaitan Sementara

Buat apa jadi kuat kaya kalau aku lupa lalai segala,
Aku lebih suka sakit papa kedana,
Kurang2 aku beringat dunia ni sementara,
Tidak lagi aku leka dengan yang palsu sementara,

Aku tak tahu apa celaka jadi dekat aku,
Mungkin syaitan yang manjakan aku,
Sebab tu otakku membisu,
Hatiku yang asyik berlagu,

Aku manusia semua pun manusia,
Salah aku atau salah dia aku dah tak kira,
Aku nak jadi dewa dia nak jadi berkuasa,
Aku memang pelupa, kau juga terlupa,
Dunia dunia dunia,

Oh Tuhan kau Maha Kuasa,
Aku yang meminta aku jua yang membantahnya,
Aku leka dengan dunia, aku mahu jadi dewa jua,
Aku masih lupa,

Ku pohon lagi beriku petunjuk ilahi mengikut jalan yang diredhai,
Ku pohon lagi kebahgiaanku dengan berkatMu yang dicintai,
Ku pohon lagi kasih sayang ku sesama manusia diberkati,
Sesungguhnya Kau yang Maha Mengasihi,

Tiada apa yang dapat ku balas melainkan menjadi pengikutMu yang setia,
Tapi aku manusia, aku memang pelupa,
Aku pengkhianat aku jadi pengikut dunia,
Ku pohon lagi ampunkan segala dosa,

Aku mahu ke syurga,
Aku sentiasa berair mata kerna ku tahu aku binasa,
SeksaMu tak terkata luar biasa,
Aku takut api neraka,

Oh tuhan, ku mahu pinta syurga,
Berilah aku cahaya,
Sentiasa...



- Jay Hashin -
mencari ketenangan dalam keredhaan..

Wednesday, June 15, 2011

Biarkan Aku Menangis...Part 6: Last Night Moment

29 april. Jumaat. Aku kluau dgn farah, n her roomate, fida. What?!! Fida!!! Dh la dak FPI!!! Diulang, F.P.I. FAKULTI PENGAJIAN ISLAM!!! dak dakwah plak tu, hahaha...dia biasa2 ja la. Sekepala dgn farah. Kiranya ble masuk dgn kepala aku gak la, hohoho...Xtuly dia jd mgsa kena follow dgn farah. Kesian ang. Hahaha...

Ok, kami keluaq ber-3 coz dotters yg len smua dh balik, dh habes xm. So x kn nk ajak yg dh blk mai blk ukm semata2 nk over night plak...ye dak? Walau pown aku habes xm khamis, tp sj nk blk sabtu...motif brg aku bnyk kt ukm yg perlu dibawak balik, dan jumaat mlm parent aku mai amek brg. Besa la, dh bebas dr ukm...hwaaaa!!!

Berbalik kpd topik, aku keluau dgn farah n fida lebeyh kurg pkl 1030. After parent aku blk amek barang. 1st destination of our is p draw duit dulu...heee~. Jgn marah, haha...Coz kami nk p makan kt sekinchan ikan bakar la. Bab memilih ikan tu aku serahkan tugas kat depa, coz farah yg teringin. Aku nk try ja...lalala.

Xtuly aku kesian kt fida coz esok pg dia kena bangun awai nk p btn. Tp atas sbb2 tertentu terpaksa pujuk fida utk follow. Farah je yg pujuk!!! Maka next xtvt is karok @ alamanda. Patutlah ecah habaq bla farah n fida dok sebilik, kecoh blok pompuan. Kekecohan tersebut terserlah kt karok. Pabila depa dpt ja nyanyi lagu jiwang, tmbh2 by newboyz, aku bagaikan berada dlm penjara besi titanium setebal-tebalnya. Bagaikan tiada pintu keluar. Sgguh terseksa batin oleh hukuman yg diberikan. Hohoho...

Yg xble blah, kentang dan nugget mostly farah habeskan. Diulang MOSTLY OLEH F.A.R.A.H. Dia bagi aku air ja...cis!!! Nk kata dia belowm makan, x sempat lg kowt makanan yg kami makan kt sekinchan kena hadam sepenuhnya. Hai...farah, farah...bertuah punya farah. Hohohoh~

Next bukit langat. Ketibaan kami disambut oleh geng2 pencegah maksiat tempatan. (Pergh...ayat x ble blah. K la, nk ayat baik skewt...) Time kami smpai, ada geng2 pencegah maksiat dok bwt rondaan. Alhamdullillah, aku igt selama ni depa x bwt...mana x nya, selama aku p kt sana x pernah nmpak depa pown walau sekali. Bukan apa, selalu aku nmpak benda2 yg x elok kt sana. Ada yg ble nampak clear. Ada yg x. Walau pown x elok berprasangka buruk, tp mmg x ble...hahaha.

Back to the topic. Alhamdulillah tergerak hati nk fida ikowt gak. Klu fida x follow, mesti aku dgn farah kena tgkap. Dok kt sana lama gak. Smbl2 gosip2 smbl makan jagung. Sapa ntah yg teringin makan jagung...hahaha.

Apapun...err, apa aku nk tulis ek utk ending? Hmm...k la bye!!! Hahaha...

Saturday, June 11, 2011

Biarkan Aku Menangis...Part 4: Panjat Broga Weh!!!

Spt diketahui kami smpai kt broga lbh kurg pkl 11. I mean kt parking bukit broga. Lapang. Ada brp kreta ja. Klu x silap 3 kowt, termasuk ah bobby. Aku park dkt skewt dgn kaki bukit. X dak la jauh sgt nk berjalan.

Setelah melakukan olah tubuh dan olah vokal, maka tersebutlah al kisah. Owh, lupa lak...Ada la certain mkck2 dan pkck ni sempat bergambar. Bukan farah, wahida, mahu pown kimi. Bukan ye...diulang, B.U.K.A.N. Dlm hati awai2 ni hgpa ble la happy2, tggu bla dh tengah perjalanan baru hgpa tau...haha. Bg motivasikan semua org, sapa ntah (aku xpst) bwt statement kt puncak ada Syed Muzaffar. Sapa sampai dulu, dia dpt kawen dgn beliau. Dan yg x ble belah, kimi cepat2 nk nek atas...hahaha.

Tp yg plg best drama by farah. Awal2 muka happy. Tengah2 perjalanan muka bulat tembam dh mula nmpk penat dan masam. Macam cempedak busuk jatuh tanah...lalala. Pastu ckp sowh kami yg len ja p naik atas, dia tggu bawah. GILA APA...HANG TU POMPUAN CEK OI!!! tmbh2 time nk tgh ari rembang dh la xdak org, kang pa2 jd kang...bukan mintak, tp berwaspada...mcm2 ah drama. Brp kali brhenti pown x tau. Lama plak tu. Bukan sebab nk tggu dia hilang penat, tp SEBAB NK PUJUK DIA NAIK ATAS GAK...ish3, gedik sgguh. Haha...

Tp apa pown smpi puncak 1 ja. Its ok la, coz aku kali ni 2nd time better than 1st time yg lgsung x smpai puncak time naik dgn smeth, mimie dulu. Time tu pown drama gak. Kesimpulannya...hgpa pikiq la sendiri ye, lalala...Turun pun aku pelik gak dgn depa ni, bukan men laju. Waktu naik atas bukan main slow. Pastu mention kt bawah ada maria ozawa, sapa smpai dulu dpt. Pastu ada plak couple yg turun sama dgn kami, senyum pasai statement tersebut. Kantoi ah hgpa pown tengok gak...hahaha.

Alhamdulillah selamat naik selamat turun. Then msg2 teringin nk minum air nyok. Jumpak satu kedai makan. Aku xtau nk habaq cmna kt hgpa kt mana. Tp kt kampung. Ada la sorang minah ni, yg menjadi watak utama dlm drama hari ini bwt muka puas melampau dpt minum air nyok...peghak gila!!! siyes cm mintak penyepak? owh, jgn salah faham...maksud aku penyepak yg guna tgn...

Dan smpai ukm klu x silap pkl 2, coz pkl 230 farah nk p "beli" nset kt fst...hohoho. I mean dia p amek nset dia yg hilang kt atm ah. Then kami berlaksa dan cendol, hantaq syana kt ktm, karok dan pasar malam. N sori to wahid coz terpaksa blk keesokan hari...sori once again.

Wednesday, June 8, 2011

Biarkan Aku Menangis...Part 3: Broga & Nset

AsSalamu'alaikum...1st of all minta maaf baru settle sambungan Biarkan Aku Menangis. Xtuly sebowk dgn program G.A.P (bakal aku share nnt), then mcm2 xtvt melagho, kenduri, vacation dan sbg nya. Apa pown...this is 4 u guys!!!

26 april. Selasa. Kowt...jap, aku nk check kalendar. Bagus...betoi. Xtuly mlm semalam yg diisi dgn xtvt ini dan ini, aku kimi farah syana wahida ada plan something. Ni adalah hasil drpd plan yg tlh di-plan something trsebut.

Xtuly kami nk p panjat broga. Aku sowh kimi kejut 530 pg, coz plan nk tolak 6 pg. Lebih kurg lepas subuh (bukan kurang, tp dh lebih masuk subuh...confirm!!!). Last2 aku yg kejut dia, coz aku terbangun pkl 630. (ter- ok, bukan sengaja...).

Pergh, payah kowt nk kejut kimi. Lps bangun terus call peserta2 yg terlibat. Bukak laptop. Smentara laptop ready call lg 2 3 kali depa yg x bangun lg. Online bukak fb. Call plak. Bwt la apa2 yg berkaitan dgn online, baca berita online. Call. Pastu rasa malas nk mandi men game jap. Dlm dok men game pown call gak. Mandi. Call. Solat. Call. Bersiap dan packing skali. Call. Makan (ok tipooo...aku minum ja). Call. Msg Fizi kowt2 dia tau blk kimi, coz aku xtau. Call lg. Merendek dlm blk. Call. Then Call fizi sbb dia x rply msg. Call. Terus serbu blk kimi. Smbl2 call. Then jumpak dak2 pompuan yg dh ready. Call. Baru dia jawab...mujur dia bangun, klu x mmg pecah la pintu blk aku bwt.

Itu tara aku xtau blk kt mana. Yg aku tau blk kt mana itulah rating plg payah nk gerak. Hazal. Nk gerak kena guna 4 combo. Call, ketuk pakai tgn, tendang pintu pakai kaki, sowh leha call...hahaha. Yg ni mmg aku give up.

Ok, berbalik kpd crita. Kami tolak 830 pg. Farah p draw duit, wahida follow. aku kimi syana tggu dlm kreta. Aku kimi dok menyembang kt depan. Syana smbung terbungkang. Ya allah, anak dara ni...hahaha. Then farah wahida mai ja terus gerak. Tp nk sggah mcd kajang dulu 4 bekfes.

Otw, farah marah2 smbl membebel2 nmpk polis tahan bebudak sekolah. Dia pernah kena kowt? hahaha. Smpi ja petronas tang msian idol, farah mengeluarkan statement berikut "...farah tertinggal nset kt atm td". So berpatah la blk. And as expected, nset hilang.

So nk mengurangkan kerunsingan, p la mcd bangi nk bekfes dulu. Dh la lapaq kowt. At the same time msg2 msg dan call nset farah, kowt2 si pengambil/penyimpan/pencurik tu jawab. Tp alhamdulillah, kt mcd org tu call. Org tu cakap dia terjumpa dan simpan. Dan farah pown bwt "date" appointment. Tp yg xbleh blah syana tulis kt starting msg dia "hey dude...". Syana bagaikan malu besar...err (d**n, aku xtau nk mrapu mraban apa...xtuly point paragraph ni just nk habaq syana malu besar coz dia tulis "hey dude"...hohoho, jgn marah ye syana)

Dan alkesah nya pkl 1030 tolak dr mcd bangi, pkl 11 smpi broga...alhamdulillah.

Thursday, June 2, 2011

Petua Moden

AMARAN: Sebarang risiko atas penggunaan pakai petua berikut adalah dibawah tanggungjawab sendiri. Harap Maklum. Terdapat 5 petua yang patut kita amalkan sekiranya kita mempunyai penyakit seperti berikut.

1. Perut Masuk Angin

Ambil jarum dan cucuk2 kan pada bahagian perut yang sakit agar angin yang masuk dapat dikeluarkan semula


2. Kencing Manis

Sekiranya kita menghadapi penyakit manis, makan semut banyak² supaya semut itu akan mengerjakan gula yang berlebihan dalam badan itu.


3. Kurang Darah

Tangkap nyamuk yang kembung darah banyak² pastu telan. Pasti kuantiti darah akan kembali normal.


4. Kurang Darah Merah (leukemia)

Bancuh sesenduk cat merah dengan air dan minum. Amalkan selama yang terlarat, mudah-mudahan darah akan kembali stabil.


5. Hilangkan jerawat

Ambil pen hitam dan titik-titikkan tempat yang ada jerawat. Kan dah jadi macam taik lalat.




(sumber: sila klik)

Wednesday, June 1, 2011

Romantik kah?

Tersebut lah alkisah. Nama aku Ayu, aku ade balak. Nama balak aku Man.

Kami dah lama kenai. Dah lama saling sayang menyayang. Kalu lepak sama2 pon kadang2 dah naik bosan.

Tapi satu hari tu kami keluaq jalan2 macam besa. Tapi aku rasa lain macam sket si Man bawak aku pi kedai emas. Dia nak beli cincin hadiah untuk kakak dia katanya.

Lpas tu dia bawak pi kedai baju pengantin. Nak wusha2 baju utk kakak dia jugak katanya. Aku pon ikut ja laaa... Tapi si Man beriya tanya aku yang mana yang aku paling suka.

Lpas tu, kami pi kedai bunga. Man beli sejambak bunga ros merah. Pun untuk kakak dia katanya. Aku pon malas la nak tanye banyak2. Sama ja jawapan dia dari tadi.

Tak lama lpas beli bunga tuh, tiba2 Man berenti... Dia berdiri tegak mandang arah aku...Muka dia agak kemerahan panas kot.

Tapi dia senyum2... dan tunduk mandang kasut sendiri. Tiba2 dia ‘go down on one knee’. Maka secara automatik aku pon teringat laa lagu avril “i want to see you go down on one knee..marry me today… “

Man memanggil namaku.. “Ayu… ” sambil menghulurkan cincin dan bunga ros tadi. Aku terdiam. Aku terpaku di situ.

Perasaanku mula bergelora. Sudah terbayang pelamin indah tempat kami bersanding. Tiba2 terbayang keluarga dan anak2, tanggungjawab yang berat terhadap keluarga. Sudah bersediakah aku?

Tapi aku gembira dalam tak sedar. Airmataku mengalir perlahan di pipi. Man masih tunduk. Dia memanggil namaku lagi skali “Ayu… “

Dalam tangisan kegembiraan aku menoleh ke arah Man. Dan pada masa yang sama juga Man mendongak memandang ke arahku. Mata bertentang mata... Man bersuara…

“Laaaa..ni apsal nangis2 nih?? Tetibe je..gile ape?? Dah laaa orang panggil banyak kali tak jawab.. tolong laaa pegang bende2 ni jap..aku nak ikat tali kasut nih..cepat laaa..panas nih..ishhhh..susah btol orang sentimental nih… “

Dan aku pon meraung bagai nak gila malunya aku. Hampeh ko Man..bile nak masuk minang nih..??



(sumber: sila klik)

Wednesday, May 4, 2011

Biarkan Aku Menangis...Part 2: Durian

After we (aku, ismeth, kimi, leha, farah, wahida, and syana) have dinner, we went to have another plan. (I mean my plan, hehehe...). That is makan durian ramai2 dgn dak2 dot. Geng2 yg naik kreta, went to bought durian, while motor depa blk. Owh lupa...nk tau sapa yg nek kreta, sapa yg naik motor just klik.

Aku xtau nk habaq cmna lokasi kami beli durian in detail, tambah2 waktu malam. Xtuly kedai lain semua dh tutup time tu, so thats y p beli tang situ. Nak dipendekkan crita kos durian yg kami beli rm100. Bersamaan dgn berapa bijik ntah durian kampung pelbagai saiz serta sebiji durian d24 gred a.

Owh, kami bukan makan tang kedai tu, tp kami bawak blk ukm la. Lokasi parking bawah kdo berhampiran padang ukm. Xperlu bwt surat. Xperlu habaq felo. Dan pelbagai prosedur2 yg melambatkan masa. Just call dak2 dot ajak makan sama2. Dan berhuha2 la anda smpai gila...hohoho.

Alhamdulillah ramai gak yg turun. 15 org kesemuanya. Aku bg naz ismeth arep zul zai daia farah ecah syana rohani say o khai fizi kimi. Walau pown leha turun, tp dia x makan. She said dia pening dgn bau durian yg terperangkap dlm kreta time kami otw blk ukm. Wahida plak yg join pengembaraan x suka makan durian. Xpa la...masing2.

Apa pown thanx to all dotters, my family in ukm. Sapa2 dotters yg xdak tu myb kita x dijodohkan, tp apa pown thanx be part of my life. Thanx completed my special 25 april day with the most unforgettable moment. Thanx once again.

Sunday, May 1, 2011

Biarkan Aku Menangis...part 1: Nasik Lemak & D'asria

25hb April 2011. Isnin. Hari yg istimewa bg aku. The 2nd reason is - i will tell you the story...(y 2nd reason, not 1st? owh...u will know it)

Crita nya cmni...Aku kesian dgn wahida. Si budak yg prasan diri dia boyish. Tang mana boyish pown itu pown kita x tahu. Padahal girlish ja aku tengok. Dia teringin makan nasik lemak yg aku, leha (ilya), wawa, dan hazal kata sedap sgt2. Dia asyik dok bising bla aku nk bawak dia p makan kt sana. Masalahnya time tu masing2 bz dgn final xm. So nk dipendekkan cerita, time siang aku ajak dia. Tp dgn syarat dia kena ajak si leha. Sbb si leha ni pown bising2 kt aku gak bla nk p makan kt sana.

Disebabkan leha x mao p, maka wahida pown gedix x nk p. Motip? Padahal aku ajak yg len gak. Dipendekkan cerita gak plan nk p makan nasik lemak yg kata sedap tu pown terlaksana. Tp masalah len plak timbul. Sikit yg aku ajak, ramai yg nk p mlm tu. Dh la tawaran tempat duduk terhad. Ye la...kancil ja aku mampu, nk bwt cmna? Bincang pny bincang, aku ismeth kimi leha farah naik kancil, while wahida dan syana naik moto. Mujur wahida ada motor, itu pown dia kata nk juai...hmmm.

So p la tmpt nasik lemak yg kata sedap tu. Tp myb bukan rezeki wahida kowt, coz kedai tu tutup. Rasa kesian pown ada...hmmm. Disebabkan aku dan kimi lapaq, dan yg len gedik x mao blk ukm, maka aku ajak depa p makan kt D'asria. (Ntah, btoi kowt...aku pown xtau nama kedai tu, tp yg aku tau kedai makan kt teras jernang).

Org len yg nk makan, org lain lak yg lebeyh. Maksud aku, aku dgn kimi mmg nk makan coz kami lapaq. Depa yg lain plak dh makan, tp yg pelik depa2 ni (terutama2 leha dan ismeth) order makanan mengalahkan aku dgn kimi yg x makan lg. Siyesly aku rasa cm sora kami ja dengaq kt kedai makan tu, tp apa pown mmg happening gila ah.

Siyesly aku happy berhuha2 dgn hgpa. Tp apa pown, my objektif nk tunjuk tempat makan yg best kt hgpa tercapai gak walau pown niat asal nk p makan nasik lemak yg sedap tu. But its become special when it happens on my special day. Thanx weh~

Thursday, April 21, 2011

Jari Manis...

Ikuti langkah berikut ini, Allah benar2 membuat keajaiban (ini berasal dari kutipan Cina)

1. Pertama, tunjukkan telapak tangan anda, jari tengah ditekuk ke dalam




2. Kemudian, 4 jari yang lain pertemukan ujungnya.

3. Cubalah membuka ibu jari anda, ibu jari mewakili orang tua, ibu jari bisa dibuka kerana semua manusia mengalami sakit dan mati. Dengan demikian orang tua kita akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

4. Tutup kembali ibu jari anda, kemudian buka jari telunjuk anda, jari telunjuk mewakili kakak dan adik anda, mereke memiliki keluarga sendiri, sehingga mereka juga akan meninggalkan kita.

5. sekarang tutup kembali jari telunjuk anda, buka jari kelingking, yang mewakili anak2. cepat atau lambat anak2 juga akan meninggalkan kita.

6. selanjutnya, tutup jari kelingking anda, bukalah jari manis anda tempat dimana anda menaruh cincin perkawinan anda, anda akan hairan kerana jari tersebut tidak akan dapat dibuka. Kerana jari manis mewakili suami dan istri, selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain. Cinta suami isteri kekal abadi.





(sumber: budak muncet)

Tuesday, April 19, 2011

Tahukah Anda?

TAHUKAH ANDA? SSGGUHNYA MEREKA YG BERBUAT DOSA & MAKSIAT...SENTIASA GEMBIRA...TTP DLM MASA YG SAMA MEREKA X MENYEDARI MEREKA SDG MENERIMA PEMBALASAN ALLAH SWT

bagaimana nak tahu?
simptom2nya selalu sudah ditunjukkan...
ttp manusia x sedar kerana hatinya gelap, matanya dibutakan, akalnya dipendekkan, dan syaitan sentiasa ingin menemaninya 24 jam sehari...

nauzubillah...



Antara simptom2nya adalah..
1. fikiran serabut
2. cepat marah
3. selalu merasa bosan
4. poket kering
5. hutang keliling pinggang

6. didatangi penyakit
7. hilang/pudar kecantikan dalaman dan luarannya
8. dihina dan dipinggir orang
9. wajahnya penuh kusut dan kusam
10. dia senyum dan ketawa di hadapan orang, ttp menangis apabila sendirian

11. masalah datang bertimpa2
12. lambat jodoh
13. x mendapat zuriat
14. x merasa puas
15. keliru dengan identiti/keinginan dalam hidup

16. bahagia yg sementara
17. sering ada penghalang dlm urusan kehidupan
18. nikmat ALLAH yang sedia ada di hadapannya dilihat satu perkara yang biasa2 sahaja..dan tidak merasa bahagia dengannya
19. menunaikan tanggungjawab dengan hati yang terpaksa dan tidak ikhlas....



ada banyak lagi...ttp semoga ini dpt membantu kita muhasabah diri dan nilaikan adakah ia berlingkar dlm kehidupan kita....wallahualam~

Jika anda sedar kebanyakannya ada dlm kehidupan, maka cepat2 cari dan usahakan untuk melihat ALLAH, untuk dekat dengan ALLAH, untuk merasai cinta ALLAH...insyallah ia akan membuat kamu sujud bertaubat kpd ILLAHI dan mengubah kehidupanmu buat selama2nya...ameen~





Monday, April 18, 2011

Selepas Hari Itu...

hanyut dilanda ombak
yg sbenarnya bukanlah ombak yg ganas
tetapi ombak yg tenang

tenang jua aku
sehingga aku jua alpa dan ralit akan ombak itu
semuanya selepas hari itu bersama DIA

argh, ya allah...
bantulah hamba-Mu kembali kepada-Mu

Friday, April 15, 2011

Siyes Sedeywh...!!!

"Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit," kata Julia lembut sambil membetulkan pakaian Ahmad. Ahmad tersenyum memandang isterinya.

"Cantik isteri abang hari ni," Ahmad mencubit pipi Julia lembut.

"Ayah, ayah, cepat la yah," Liz dan Lin meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung.

"Yelah, yelah, ayah dah siap ni." Julia hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja.

"Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?"

"Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali ni abang ada peluang untuk cuti panjang." Ahmad berkata kepada isterinya tercinta.

Perjalanan daripada KL ke Teluk Intan mengambil masa lebih kurang empat jam. Liz dan Lin dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga dengan isterinya, Julia.

"Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung," Ahmad berkata dalam hati. Sedikit demi sedikit Ahmad menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Ahmad semakin seronok. Ahmad dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya.

Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut. Ahmad cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Ahmad masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.

"Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?" tiba-tiba Julia terjaga dari tidurnya.

"Tak ada apa la sayang, rileks... cepat sikit kita sampai kampung nanti."

"Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa.... jangan laju sangat bang, Julia takut." Julia cuba memujuk Ahmad supaya memperlahankan kenderaannya.

"Rileks Julia, tak ada apa-apa," Ahmad terus memotong bas ekspres didepannya tanpa was-was.

"Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?" kata Ahmad setelah berjaya memotong bas ekspres tadi.

"Sudah la tu bang."

"Ha... tu ada satu lagi bas ekspres. Julia tengok abang motong dia aaa...." Ahmad terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai. Ahmad terus membelok ke kanan untuk memotong dan.... di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan..... BANG!!.

















x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x


















"Julia....bangun nak," sayup-sayup terdengar suara emaknya.

Julia membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ.

"Mana abang Ahmad mak? Macam mana dengan suami saya, mak? Liza, Linda....mana anak-anak saya mak?" Bertubi-tubi Julia menyoal emaknya.

Julia tak dapat menahan kesedihannya lagi. Julia menangis semahu-mahunya di depan emaknya. Emaknya memandang Julia tepat-tepat.

"Macamana dengan suami Julia mak, abang Ahmad?" Julia masih terus menangis.

















x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

















PANGGG!!. Kepala Julia ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Julia terdiam. Kenapa emaknya buat dia macam tu?

"Banyak la engkau punya suami! Muka dahlah tak cun, belajar pun malas, kerja pun takde, ada hati nak berlaki. Apa punya anak dara la kau ni?? Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni! Dah! Bangun pegi sembahyang! Asar pun dah nak habis!" emaknya terus merungut sambil berlalu keluar....... dan Julia tersengih keseorangan.Rasa macam nak masuk dalam tin biskut!





Moral cerita: jangan tidur di waktu senja. lagi-lagi anak dara. tak manis.
Sumber: Oh Malaysia

Saturday, April 9, 2011

Luahan?

aku betul2 x sgka...
x sgka dgn ko
dgn perangai ko...

sbb...
walaupown aku x brp rpt dgn ko
aku tau ko x mcm 2...

tp...
pasai pa kwn2 ko 2?
depa cita kt aku mcm2 pasal ko...
semua org dh ckp psl ko...

aku cuba x mao percya
tp x boleh...

siyes...
siyes aku heran dgn ko
pasal pa ko ble jd cm ni..
sggup bwt cm 2?

padahal...
ko antara yg trbaek bg aku...

ok la...
aku nk dengaq dr ko sendiri
ko bg sbb pe ko bwt cm 2?
ko x takut kesannye ke nnti?

aq pelik...
pelik dgn tabiat ko ni...

tolong la berubah demi masa dpn ko...

siyes aku x caya
aku x caya smue 2...

jadi...
aku nk tnya sendri...
betol ke ko...















BERUS GIGI PAKAI BERUS JAMBAN?!!!



hahaha...jgn mrh!!!
aku pon trkena gak...
post la kt member2...
klu dpt msti mrh

~ err ~

aku rela...itu sahaja jawapanku

Friday, April 8, 2011

WaSiAt

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan SEPULUH PERKARA."

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI
Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA: HAK KEPADA KUBUR
Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA: HAK KEPADA MIZAN
(NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)

Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM: HAK KEPADA SIRAT
(TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)

Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH: HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN: HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN: HAK KEPADA NABI S.A.W
Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH: HAK KEPADA ALLAH SWT
Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.



p/s:Sampaikan kepada semua mereka yang kita kenali agar ilmu ini tersebar dan kita dapat bersama-sama mengamalkannya.

dipetik dr sumber

Thursday, April 7, 2011

Past Year...owh Past Year

nk amik...x nk sudah, hahaha

Good Luck...!!!

Sunday, April 3, 2011

Aku Seorang Lelaki!!!

Malas nk tulis dlm fb, nnt terlalu terbuka...walau pown dlm blog terbuka gak, tp hanaya org tertentu ja yg baca. Dan aku tahu org itu baca.

aku seorang lelaki
yg tggi mana darjat imannya
ttp akan jatuh d tgn wanita

pakaian adalah hak setiap org
juga kpd setiap wanita
namun kami hanyalah lelaki
mesti ada sedikit terdetik utk itu

morale of the story: jgn bwt free show walaupown anda tidak menyedarinya...harap sgt2!!! aku sygkan kamu!!!

Thursday, March 31, 2011

Kenapa Aku Stay kt KDO?

Mmg x dak reason lain...siyes!!! its only bout my family, D.O.T!!!

r u sure? YES!!!
1. baik aku dok USIN, kafe makanan murah dan bukak smpai 3 pg...kt kdo kafe makanan x berpatutan compare dgn usin dan amin
2. baik aku dok AMIN, nasyid depa perlukan pertolongan oleh org spt aku...nsyd kdo? aku rasa cm aku sorg ja excited, baik aku bergerak secara solo!!!
3. baik aku dok ZAABA dan BURHAN, aku ble join teater depa...peruntukan kewangan mudah dpt!!! kt kdo? wallahua'alam...
4. baik aku dok UO dan KAJAI, bnyk member aku dok sana...then aku nk tolong teater dan nasyid depa!!!
5. nk kata kemudahan kdo ok, kemudahan kolej lain lg better...!!!



mesti hgpa kata aku riyak kan? at least aku tau apa kebolehan aku yg ble aku sumbangkan kt kolej2 yg lebih memerlukan dan mghargai sumbangan penghuni depa...!!! siyes, its all bout D.O.T yg menyebabkan aku still WANT TO stay kt kdo...!!!

Wednesday, March 30, 2011

Minta Maaf Fifi...dan Kak Faezah

Tahun depan portfolio Kelab Teater, Kelab Tarian, Kelab Pantun, Kelab Band n so on yg bernaung bawah Kelab Kebudayaan dh XDAK. That means nk kembali pd zaman time aku 1st year. Katanya nk bg mudah pengurusan.

That means...lepas ni Jaksa pown xyah la ada protfolio spt Jaksa Kerohanian, Jaksa Kebudayaan, dan apa2 lg Jaksa la. Lg mudah, mudah gak tugas felo xperlu ada pantauan spesifik utk pantau portfolio jaksa tertentu (cth: felo A pantau jaksa kebudayaan)



p/s: lg 2 tahun bubar terus jaksa kebudayaan!!! 5 tahun kemudian terus x ada puskeb kt ukm pown xpe!!!...

Saturday, March 26, 2011

Want but Can't

Sori lah, aku dh cakap...aku dh x berkesempatan selepas ni

Wednesday, March 23, 2011

Jom Muhasabah...

Analisa...analisa siapa kita?

Adakah mengucap kalimah syahadah, solat 5 waktu, puasa, zakat, pergi ke Mekah tunaikan Haji telah dikira muslim sejati?

Sedangkan sembahyang tiada kekhusyukan,
Puasa dikerja banyak kekurangan,
Keluarkan zakat kerana terpaksa,
Tunaikan haji utk pangkat dan nama...

Analisa...adakah Islam sempurna?



Kita mengaku adanya tuhan, tp larangan tetap dilakukan
Ada malaikat kiri dan kanan, tidak diendah akan kehadiran
Percaya Rasul dan para Nabi, sunnah mereka tidak diikuti
Quran dibaca tiada penghayatan, intipatinya tak diamalkan
Hidup akhirat engkau yakini, masih mengejar nikmat duniawi
Qada' dan Qadar telah ditentukan ditimpa musibah, hilang redha dan kesabaran

Analisa...adakah iman sempurna?



Makhluk termulia di mayapada (dunia)
kerana tinggi akhlak dan taqwa
Tp sekiranya ia tiada?
Renungkan diri cari jawapannya...

Analisa...setinggi manakah taqwa?
Analisa...semulia manakah kita?
Analisa...adakah kita hamba kepada-Nya?
Tanyalah diri kita...

Tuesday, March 22, 2011

Hebat gak Yahudi!!!

Media yg juga salah satu elemen yg terkandung dlm rancangan Yahudi TELAH BERJAYA manupulate isu gempa bumi dan tsunami di jepun, isu peperangan di LIbya, serta politik dalam negara...tp xpernah dengar isu palestin

Saturday, March 19, 2011

Pabila Fakta Cuba Dimanipulasikan...

timbul berita kerajaan selangor defisit 7 juta...X NK PLAK CRITA KERAJAAN M'SIA DEFISIT BERBILION??? apa la media ni, nmpk sgt la hgpa ni...

Thursday, March 17, 2011

x tau tajuk kontroversi apa yg ble aku letak...!!!

Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Mengapa kita membaca Al-Quran? sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca. Ada seorang atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya, "Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca, tapi saya tak faham pun. Dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?" Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, "Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air"

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. "Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang" dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, "saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya." dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya, "tengok Atuk, tak guna!". " Jadi anda fikir ianya tidak berguna?" Orang tua itu berkata, "tengok guni itu".

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

"Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan" kita.


(sumber: klik)

Wednesday, March 16, 2011

Siapakah dia? ~jeng3~

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia mengucap "Inna lillahi wainna illaihi raji'un." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi, aku redha dengan ketentuan-Mu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT?
Orang yg kedekut ialah org yg mendapat ilmu yg bermanfaat tetapi tidak menyampaikan pula pada org lain...spt tidak membaca post ini tp tidak disampaikan kpd org lain



Monday, March 14, 2011

Sunday, March 13, 2011

FeNU 2011



AsSalamu'alaikum...

Apa ke benda alah FeNU nih? FeNU stand for Festival Nasyid Universiti. Nk tau lebeyh, just klik link ni. Penat2 dia taip, aku copy paste lak kan. Kesian lak...hahaha~

Aku p dgn ismeth dan zul. Ajak zul sbb dh xtau nk ajak sapa dah. Bwt kt Dewan Agong Tuanku Canselor. Sblowm ni bwt kt Dewan Seri Budiman. Dewan ni dewan baru weh!!! Besaq lg dr DeCTAR. Smpai pening kpala kami mencari tandas. Argh!!! Better hgpa p masuk dulu baru hgpa tau maksud aku...siyes weh

Yg join FeNU 2011 kali ni:
Uni. M'sia Sabah (Nur Salam)
Uni. Sains Islam M'sia (In Track See)
Uni. Pertahanan Nasional M'sia (In Voices)
UiTM Shah Alam - kump. baru aku xtau nama, bukan kump FeNU 2010
UiTM Perak - juga kump. baru aku xtau nama, juga bukan kump FeNU 2010
Uni. Putra M'sia (Nahwan Nur)
***nota kaki: UKM (Firasat Inzar) x join atas sbb2 tertentu***

Berikut senarai pemenang2:
Vokal - USIM
Persembahan - USIM
1. USIM
2. UPM
3. UPNM


Postmortem yg ble aku jadikan teladan (link ni x siap lg...hahaha)

Cmna nk habaq?

Hmmm...cmna nk habaq kt mak ek pasal tu? mak x tau lg...aku bukan nk salahkan abah mak, tp itulah hakikatnya...

Friday, March 11, 2011

Bila vs Apa

Aku rasa aku x mention pown "bila"
Tp aku just mention "apa"

Dan aku rasa hgpa ble tengok sendiri apa next xtvt aku
Hmm...biarlah

Ye...Aku Mmg x Matang

Ye...aku mmg x matang.
Klu aku matang dh lama aku fokus pd study aku
Klu aku matang dh lama aku berjimba dgn family kandung aku
Klu aku matang dh lama aku fokus pd impian aku

Sbb apa aku x matang?
Slepas ni aku berjauhan
Slepas ni aku dh xdak masa
Bunyik cliche kan?
Biarlah...aku x nk hurai panjang2

Dh org pggl aku panjang
Dan org x suka aku sbb panjang...

Aku bukan nk ubah objektif itu
Tp aku nk ubah cara kita untuk objektif itu
(Coz i see something)

Ye...Pemikiran kita mmg berbeza

Dia dan Dia

Dia...ingin aku memohon maaf. Kerna pernyataan aku membuatkan dia kini berasa x selesa. Itu semua atas kehendaknya. Juga atas sifat ingin tahunya. Telah aku beri peringatan. Kerna aku tahu dia akan terkejut dan sukar utk mempercayai apa yg bakal dia dengar ketika itu. Namun atas desakan, aku terpaksa...percayalah, ianya semata2 adalah perasaanku sahaja.

Dia pula...aku tau dia sedar akan bebanan yg ditanggungnya. Lantas dia menutup terus pintu hatinya...MUNGKIN. Renung matanya itulah yg memberi jawapan sedemikian kepadaku. Kenapa dia begitu? Plez...beri peluang kepada hati.

Ingin aku katakan. Aku bukanlah seorang yg gelojoh. Bukan juga seorang yg nk sesuatu mesti dapat gak walau apa cara. Aku bukan begitu. Soal hati bukan suatu perkara yg boleh dipandang mudah, bukan juga dipandang enteng. Jadi aku x mahu memaksa...Aku tahu dia lebih selesa begitu. Never mind...i give u time.

Biarlah mereka2 di luar sana berandaian demikian. Tp ku harap biarlah kita menyimpan seribu satu persoalan yg hanya kita sj yg mengetahuinya...biarpown kita ditakdirkan hanya sekadar teman di akhirnya.

Wednesday, March 9, 2011

Cinta & Perkahwinan...sebuah kisah

Suatu pagi yang dingin, seorang pelajar bertanya kpd seorang guru falsafahnya...

pelajar:
guru, apakah erti cinta...? bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

lalu guru menjawab:
ada sebuah ladang gandum yang luas di depan sana. berjalanlah kamu, dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya:
mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab:
saya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab:
ye, itu lah cinta...

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

dihari lainnya pula...

pelajar:
apa itu perkahwinan...?

guru:
ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya:
mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab:
sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab:
itulah perkahwinan.......

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Kesimpulannya...usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya. janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya.

Monday, March 7, 2011

Desus Hati (5)

I have only one heart and it's always and only for you

(16 jan, ahad, 134 ptg, yahoo msia pulse)

Friday, March 4, 2011

Ngee~

Lps ni x ble tulis jiwang2 lg dh kt sini...agagaga~

Saturday, February 19, 2011

Cmna nk cakap...argh!!!

ingin aku katakan padanya
dia adalah gadis idaman

adakah dia akan aku miliki?
utk aku jadikan insan bernama kekasih

~keayuan yg terpancar lukisan nur iman
bersulamkan keindahan santun perkataan
bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan
menusuk segala rasa di jiwa~

Thursday, January 27, 2011

She is...(euwww lg)

Beautiful...
Not the beauty on the naked eyes,
but the beauty that reconcile the soul,
the beauty that can calm the heart of mine...

Mysterious...
Until I need to know her closely
Really2 close...
(ok, damn it...aku xdak isi kt point ni, hahaha)

Fire Drill

Latihan mghadapi kebakaran. Tu maksud dia bla aku google translate. Aku rasa smua dh tau. 26hb. Rabu, pg khamis. Pkl 3 pg, lebeyh kurg. Coz aku ada kt mapley tengok game Liverpool vs Fulham. Walaupown aku tau Liver confirm menang, tp sbb ada firedrill gua trpaksa mggagahkan diri melarikan diri dr benda alah ni. Hahaha...

Bukan aku x suka, tp sbb fire drill yg aku hadapi ni x ikut SOP (standard of procedure) fire drill yg spatowtnya by org awam yg organize like us yg smemangnya bukan bomba. Ble kira postmortem gak ah.

Bukan nk kata aku ni berilmu. Dak. Tp sebab sbelowm ni kt matrik aku pernah handle fire drill blok kediaman. So bla masuk u, siyesly bnyk kurang dr apa yg kt matrik. Itu kt matrik, ni U. Fine!!! But plez la...Aku harap sgt org brkenaan baca benda alah ni, walaupown aku tau dia xtau pasai blog aku ni.

1st thing 1st yg aku nmpak, mmg TIADA TAKLIMAT FIRE DRILL. X kesah la ko nk mlalut apa dlm taklimat tu, but the point is u should talk about the info of fire drill itself. Wujudkan suasana fire drill itu menyoronokkan dlm taklimat tu. Terpulang la nk bwt cmna. At least depa2 ni dh prepare what should they do. Then suka suki la nk bwt firedrill bla2 pown. Sbulan slepas taklimat ka. Even slepas taklimat pown x pa. Mmg x salah. Coz ang dh bg taklimat...

Ni dak, bla org x ikut arahan bagai, lu bising2 marah2 org...Aku bg situasi cmni la. Klu kebakaran yg betol2. Time tu mmg smua org panik dan kalut. Time tu mmg org dh x dengaq dah arahan lu. Yg depa tau just nk selamatkan diri ja. Time tu depa just follow apa yg depa tau ja. Apa yg trgerak dlm hati depa.

Ok la, aku bg worst case scenario skewt. Mgsa trperangkap. Cuba comparekan mgsa yg dh diberi taklimat, dgn mgsa yg xtau. Of course la mgsa yg xtau ni panik bagai. Tmbh2 kena marah lak dgn bomba kan. Lg la dia x mao. Nk selamatkan org, penyelamat tu sendiri yg kena tenang dulu.

2nd, aku prasan PREPARATION 4 FIRE DRILL ITSELF X DAK. Kt matrik aku dulu kami kena check sistem pancuran air dgn sistem penggera ble berfungsi. Then kena pastikan fire extinguisher ada kt setiap aras kt setiap wing (utara, barat, selatan, timur). Then apa2 ja la yg berkaitan dgn kecemasan time kebakaran, everything must be in perfect condition...

Ok fine, kt setiap bilik mmg x dak alarm atau sistem pancuran air. Tp x kn xdak fire extinguisher kowt? Plez la...ok, mujur ada pelan laluan ketika kebakaran. Tp bla aku analisis blk bnyk salah kowt, ble bahayakan nyawa lg ada la...

3rd, time fire drill ajk2 mmg kena pandai2 la mgcoverkan diri. Tp x kesah pown klu org dh tau. Tp apa yg pntg UR JOB TIME FIRE DRILL. Time aku dulu, aku as ajk just biar ja mgsa2 selamatkan diri berkumpul kt tempat berkumpul. Bwt dek je kt depa. Coz taklimat mmg dh bg. So mgsa mmg dh tau masa yg diperuntukkan, dh tau apa yg patut dia lakukan. Jgn marah depa. Klu dlm kebakaran btol, depa2 ni mmg kena kosongkan bangunan dgn tenang dan pantas. Diulang tenang dan pantas. Dlm masa depa selamatkan diri tu, tugas aku kira berapa org yg salah laluan. Utk tujuan laporan, dan penambah baikan.



K, aku rasa stakat tu yg aku nampak...maafkan aku jika ada salah kt mana2. Tp sedar dak, napa org x suka fire drill? Sedangkan kita tahu akan kebaikannya, tp kenapa? Itu persoalan yg perlu jawapannya di cari...

Wednesday, January 26, 2011

Mcm Celaka!!!

Mcm celaka ah ang!!!
Habaq, mmg aku dh hbq...
3 jam awai kowt
myb awai lg time tu...
tp nnt kowt2 ang kalut...!!!
nnt kowt2 ang jd pa2...!!!

ok, fine!!!
30 minit...
plg lewat ah tu
masa perjalanan ko dr sana

last2 rupanya ko x gerak lg...
siyes aku nk carut kt ang
aku punya la sj nk simpan lapaq dulu...
argh!!!!!

aku x kisah klu ang hbq x bleh
at least aku prepare pa yg patowt
ni last minit...!!!
nk prepare pa jadahnya!!!

lu pown sama perangai dgn member aku yg aku x suka tu
ang pown x suka dia gak yg peliknya...

mmg padan kereta tu xcident sbb ang
mmg padan ang tggung sorg2
mjur time tu aku xp ikut ang
PADAN MUKA!!!

tengok ah...
lps raya cina mmg aku akn pastikan korg 2 blah dr blk aku
sbulan lebeyh kowt
tu sbb aku ksian kt korg
bg masa sbb korg nk cari rumah sewa

tp tengok x dak effort pown...
ah kira apa
ko dok dato' sem lepas sbb aku gak
sbb aku xtif

lps tu ko kata apa aku dpt xtif?
yg ko dok kdo tu apa?



p/s: just wait n see...

Monday, January 24, 2011

Kenapa Yahudi Bijak???

asSalamu'alaikum...

Aku terbaca isu ni kt fb. Sgt menarik. Aku tau ada yg dah baca. Tp aku nk share gak benda alah ini. At least benda ni ble bukak minda kita sbg org islam khususnya. Aku edit2 skewt dr yg asal. Selamat membaca kpd yg blowm membaca khususnya, n open ur mind plez.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Tidak dapat dinafikan ramai cendekiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?


1. persiapan awal melahirkan zuriat.

Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano. Si ibu dan bapa juga akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami tanpa merasa jemu membuat latihan metamatik sehingga melahirkan anak. Jika ditanya "Adakah ini untuk anak kamu?" Mereka menjawab, "Ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan. Saya sedang melatih otak beliau. Semoga ia menjadi genius apabila dewasa kelak"

Sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu. Dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang. Menurut mereka daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. Menurut mereka juga ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu2 yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.


2. kehidupan harian

Mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan. Menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam. mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo. Apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes. Ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Pemakanan anak2 tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Kanak2 Yahudi sungguh bijak dan rata2 mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris. Sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.


3. pelajaran

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. IQ mereka boleh dikatakan 6 tahun kehadapan!!! Ianya jauh berbeza. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari. Menurut mereka, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perkhidmatan negara.

Selanjutnya sekolah tinggi (menengah). Di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di tahun akhir di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.


4. Ibadah

Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan?


5. Perniagaan

Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. (Hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar sebab benda ni)

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Kesimpulanya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa. Beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar bacaan ayat suci Al-Quran. Seterusnya ubahlah cara pemakanan dgn makan makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, (terutama susu, ikan, kekacang, buah2an dan sayur2an). Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, menembak, berlari dsb.


Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu gene bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Di Singapore, perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 ja (7 x rm4.00 = rm28.00!!! even 20 btg sekotak pown x mahal cmni kt msia). Dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ 0.70 sen (convert duit msia x smpai rm4...pergh, murah gila!!!) dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.


Adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari zaman Paraoh hingga ke Hitler? Ia bukan soal agama atau bangsa, tetapi ia adalah isu politik dan survival. Yg menjadi persoalan pokok, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak. Ini dapat dilihat sendiri oleh cucu penulis, setelah mengajar anak beliau melalui program yg telah dinyatakan di atas, cucu beliau pd umur 9 tahun dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! '.



(Penulis :- Dr. Stephen Carr Leon)
(Di alih bahasa oleh :- Adibah Mohd Noor,
Matriculation Lecturer, Department of Sciences,
UIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.)

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Dalam Quran ada sebut, dalam hadis pown ada sebut;

UMAT ISLAM JAUH LEBIH BAIK DARI YAHUDI.

"kuntum khoira ummatin ukhrijat linnas".
Maksudnya, kamu adalah sebaik2 umat di kalangan manusia.



Tak payah pergi jauh2, remaja PALING bermasalah di negara kita, melakukan pelbagai jenayah, tak kira ragutnya.. rogolnya.. anak luar nikah, sumbang mahram.. dan sebagainya. Melopori semua ini adalah golongan mana?? dan mana puncanya??



dalam Quran sebut lagi;

"SOLAT ITU MENCEGAH PERBUATAN KEJI DAN MUNGKAR"

persoalannya, adakah kita solat?? dan kalau kita solat, sempurnakah solat kita? apakah tanda2 solat tidak diangkat?
apakah jenis makanan kita makan? apa jenis sunnah sudah kita amalkan? berapa ramai yang menghayati kisah nabi dan sahabat??



p/s: renungan bersama untuk membentuk generasi lebih baik.kita hanya menyampai.....(Bukan menyokong Hitler, tetapi hanya untuk membuka minda kita - Admin)

Saturday, January 22, 2011

What should i...

What should i buy 4 my mum's birthday present?
Need ur opinion

Friday, January 21, 2011

~ Euwww ~

Sejak akhir2 ni
bagaikan pintu hati diketuk
tp tidak tahu siapa gerangan...

Mungkinkah dia?
bagai selesa bersama dia...
Atau...mungkin dia di sana?
bagai sejuk melihat raut wajahnya...
Atau...mungkin juga dia di situ?
bagai sopan tutur katanya...

Argh...!!!
aku keliru
xkn begitu mudah?

ya allah...
jika Kau takdirkan aku bersamanya
Kau redhakan hatiku...
jika tidak...
kau sedarkanlah aku akan permainan syaitan



p/s: Awak...jika awak baca, satu ja saya nk cakap...saya pown suka awak, tp saya terpaksa nafikan...

Saturday, January 15, 2011

Ooo...salah ek?

Salah ke?
Salah ke aku join teater?
Aku bukan buang masa pown...

Ok...
kalu lu kata gua buang masa,
antara gua dok bilik x tau nk bwt pa
just tido
dgn latihan teater...
mana 1 buang masa?

gua berteater bukan utk sapa2
gua berteater utk gua
lu xtau ke gua mmg dok berteater dgn lu
yg tu ja lu x perasan...

Friday, January 14, 2011

Wilderness Camp

asSalamu'alaikum...

Wilderness Camp = Kem Liar? Mst hgpa pikir cmtu maksud dia kan? Normal la. Aku pown pikir cmtu gak dulu. Wilderness Camp ni xtuly kem survival. Kem yg aku join yg plg aku x kn lupa. Meh aku crita serba skewt cmna aku ble trjebak dgn kem ni.

30 julai - 3 ogos 2006. Ahad hgga khamis. Time aku join kem ni time aku kt matrik. Wktu tu cuti midsem 2 mggu. Sem 1. Wktu cuti tu gak ada KAKOM. Nk tau pa tu KAKOM, search sendiri. Kem ni ada tiap2 mggu. Time cuti skolah mostly full la. Bwt kt Pulau Tuba, Lgkawi. Time aku p pnyertaan terhad. Coz matrik sluruh msia kena hantar pserta. Senang crita alhamdulillah aku terpilih.

Yg terpilih tu kena la p taklimat pasal kem ni. Taklimat tu make me interested bout this camp. Bwt aku x sabaq nk p cpt. Wilderness Camp ni anjuran Wilderness Msia. Kerjasama dgn Syarikat Perkapalan Halim Mazmin dan Kementerian Pelajaran Msia. Pg time nk bertolak bas lambat. Bas lambat sbb amik student matrik mana ntah, perlis kowt. Pastu smpai2 ja jeti kola perlis terows nek feri. Feri trows brtolak. Sbb trip kami yg plg lambat.

Ats feri dh dibahagikan group siap2. Aku group Pollux. Skali dgn Farhana. Budak matrik aku la. Masa perjalanan x igt berapa lama. Smpai ja Pulau Tuba, trows masuk kumpulan yg ditetapkan. Then taklimat, simpan brg pilih brg bagai, then trows tolak ke tapak kem masing2.

Tapak kem aku kt tepi pantai. Alhamdulillah x kena pindah randah cm group len. Ada yg kem dlm hutan bagai. Stiap group lbh kurg 20 org student, kowt...x igt. 1 group budak matrik len pown ada. Lecturer pengiring pown ada utk stiap group. Lecturer pengiring group aku lecturer matrik melaka. Stiap group gak ada 2 org fasi at least. Fasi group aku Adeq dgn sapa ntah lg sorg mamat salleh. Pandai ckp melayu. Skewt2 ja. He's funny person. Pg2 dia tny kami "Apa di atas?". So ble kata majoriti smua tengok atas la. Rupanya dia tny "What's up?" la...

Then kitorang kena bahagi 3 group plak. Stiap group tiap2 hari bwt tugas yg berlainan; leader, masak, hygiene. Sbg cth 1st day group A sbg leader, group B masak, group C hygiene. 2nd day yg leader group B, masak group C, hygiene group A. 3rd day leader group C, masak group A, leader group B. Next day rotate cmtu gak. Paham?

Utk pengetahuan, makanan smua kami kena masak sendiri. Bahan2 mentah smua depa hantaq by bot. Aku x igt berapa kali sehari depa hantaq. Atau pown berapa hari sekali. Air bersih utk masak bagai pown trpaksa berjimat. Tp sebab kem dkt dgn pantai, guna air la air laut. Tp guna air laut pown, paham2 la...

Apa yg x ble blah x dak tandas weh. So kami bertandaskan alam semula jadi. Tp pasang gak la kanvas nk tutup bagai tandas. Haish...Kucil atas tanah. Hajat besar dlm bekas khas. Aku trpaksa habaq gak. Just nk nyatakan mmg gila2 ah nk lepaskan hajat. Then guna habuk kayu dan tisu utk sucikan diri. X dak air!!!! Maka konsep istinjak digunakan sepenuhnya.

Owh, lupa lak. Xtuly kami x mandi smggu!!! bukan budak laki ja k, budak pompuan pown sama...knapa x mandi pantai kan? sdgkn tapak kem kt pantai. Gila!!! klu shari mandi laut x pa gak la. Klu smggu jenowh badan belengaih org utaqa pggl, mksudnya badan rasa brgetah. Tp sbb masing2 nk bg wangi masing2, maka bowh la bedak xtau brapa kilo. Pompuan laki sama ja. Owh, masing2 pown x gosok gigi gak!!! hahaha...cuba hgpa bygkan hgpa gosok gigi cm besa, tp kumuq guna air laut. Cmtu la kami rasa.



Aktiviti
1. main tali
Xtau nama game. Yg pntg game ni guna tali. Lawan dgn group lain.

2. sailing
Xtuly ada group len kt pantai tmpt kem kami. Depa berkayak. Smpai ke pulau sberang. Siap mandi kt sana. Ok...jom masuk topik. Xtuly plan nk bersailing 2nd or 3rd day lg. Tgguh coz cuaca x menentu. Mula2 mmg depa ajaq basic ah. Tp haram x igt!!! Haha...yg aku igt aku farhana bong dgn jurulatih (satu kapal sorg coach nisbah 3 pelatih) sailing smpai tgh laut. Kt laluan feri. Then bwt latihan pa ntah nama dia. Tp ble kata latihan kapal terbalik. Bukan kt laluan feri tu. Nk mampus kena langgaq feri bwt!!! Then mandi tgh laut. Owh, myb aku mungkin x mention kitorang pakai life-jacket. So paham2 la. Betapa masyuknya berenang di tgh laut yg ntah berapa kedalamannya. Boya jerung bagai mmg x pikir dah, hahaha...

3. jungle tracking
X dak apa sgt nk crita psai jungle tracking ni. Smua tau kan jungle tracking ni redah hutan. Tp yg aku nk crita, 1st time jumpa pokok tongkat ali. Kitorg try gak ah makan scebis daun tu. Last2 minum air 2 botol x hilang rasa pahit.

4. kapal halim mazmin
Xtuly bg sapa2 yg x paham kami bxtvt atas kapal milik sykt halim mazmin. X igt hari ke brp. Hari yg nk p kapal tu kami brjungle tracking lg. Tp lalu kowt laluan len. Smpi jeti nek bot. Otw nk p kapal yg dimaksudkan nmpk helang putih. Banyak. Padan la Lgkawi trkenal dgn helang.

Smpai2 ja atas kapal, ada xtvt2 trtentu. Tp aku x tau nk describe...argh!!!


5. aktiviti malam last
Duduk tepi pantai, bwt unggun api. Ada la xtvt2 trtentu. Antaranya kami dok satu bulatan, brcerita. Cerita la pa2 nk crita. Tp bla masuk part luahan...argh!!!





What i've learn from this camp?
Kerjasama, keserasian bagai itu benda biasa kt camp mana2 pown. Tp yg aku nk share the main lesson from this camp is 3R. Bukan respect respons rilex yg dulu pernah ada kt tv3, tp respect. Respect of what? 1st respect to ourselve. Bla lapaq ka pa, sila hormati badan anda. Kelak dia akan binasakan anda gak.

2nd respect to others. Yg ni xyah sebowt kowt, s i said benda biasa dlm setiap kem. And lastly, respect to nature. Sbb tu zaman skrg bnyk bencana alam. Bukan salah depa, tp salah kita sendiri. Allah cipta bumi, langit, alam, bagai bukan utk kita tamak, tp utk kita hidup sama2.