Tuesday, January 26, 2010

PRK...cepatlah kau pergi jauh!!!







asSalamu'alaikum...

Isnin, 25 Januari. Penamaan calon diadakan pd hari trsebut. So? Mst la PRK akan tiba x lama lg. Dijadualkan pd 28 Januari ni, hari khamis...Ramai rakyat kampus dh terasa bahang. Aku pown sama gak la...

Aku bukan nk bebel pasai PRK. Tp just nk luahkan apa yg trpendam. Bukan utk mghasut atau pa2. DIULANG, BUKAN UTK MGHASUT...kang xpasai kena tindakan. Dgn sapa? Biarlah rahsia...lalala~

Pilihan Raya mstilah ada ketan dgn politik kan. Tp PRK just politik kampus semata2. Atau luar MUNGKIN...!!! Bukan aku x suka politik. Sedangkan dlm solat brjemaah pown adanya politik. Dlm dunia haiwan pown begitu. Cuma bezanya xdak pilihan raya.

Apa yg aku paham dgn politik? Bg aku politik tu kepimpinan. Dan kepimpinan plak merupakan daya mempengaruhi sesuatu kumpulan utk capai matlamat. Ok. Bg aku jelas di sini...

Tp apasal aku tulis entry ni? coz aku sgt takut dgn politik!!! Bukan takut kerana kena buang kolej (CONTOH!!!). Tp aku takut di akhirat kelak!!! Klu pemimpin yg kita pilih gagal melaksanakan tugasnya dgn baik, si pemilih turut sama diheret di tanya di hadapan Allah...ni kata2 tegasan kwn aku!!!

Time tu kami nk lantik presiden Pusat Islam kt yg baru ketika itu. Coz presiden yg lama dpt tawaran ke tempat pengajian yg lbh baik. Dia menang. Tp aku xmngundi utk dia. Coz aku tau dia cmna. Tp bila aku pikir blk apa yg dia ckpkan, seram plak!!!

Hmm...back to the topic. Tp jgn la smpai xundi plak. Klu dr sudut duniawi setiap undi adalah penting. Klu sudut akhirat plak, pown ditanya gak di sana kelak. Maksudnya, kita hidup kt dunia ni akan dipersoalkan. Dari hal kendiri, hinggalah ummat.

Tp bg aku THE MOST IMPORTANT THING is nk buang undi jgn trpengaruh dgn mana2 anasir. Tp buang la undi brlandaskan rasional dan kata hati. Nilai la seseorang brdasarkan calon itu, bukan kumpulan calon itu

Akhir sekali, bwt sahabat2 yg mnjd calon SEMOGA BERJAYA dan SELAMAT MENJALANKAN AMANAH bg yg berjaya. Bwt kita2 ni, SELAMAT MENGUNDI...!!!

p/s: kalu la aku pakar psiko, aku akan interview semua calon...

Sunday, January 24, 2010

~ CaSe 39 ~


AsSalamu'alaikum...

Jumaat. Malam Sabtu. 22 Januari 2010. Sama hari dgn birthday ayah aku. Pkl 1215 pagi waktu tayangan. So dh masuk Sabtu la kiranya. Tengok kt GSC Alamanda. Box 7. Tempat duduk C3-C6. So nampak sgt la ada 4 org. Aku, Bg Naz, Wawa, dan Ilya...Bukan aku nk crita pasai kami. Tp aku nk bg komen pasai movie ni...

Sinopsis :
Sebuah filem horror (dont think so...but its psycho movie for me). Mengisahkan Emily Jenkins (Renee Zellweger), seorang pkerja sosial diberi tugas utk menyelesaikan kes kanak2 bermasalah. Kanak2 tersebut adalah Lillith Sullivan (Jodelle Ferland). Dlm proses penyiasatan berlaku, Emily menyelamatkan Lillith drpd dibunuh oleh kdua-dua ibu bapanya lalu menjaganya. Namun secara tidak sedar Emily telah mengundang bahaya dlm hidupnya...Apa yg berlaku? Tengok la yew...


Baca sinopsis movie ni. Tambahan plak tengok trailer. Jadikan aku tertarik utk tengok movie ni. Walaupown aku dh dpt agak jln cerita. Coz baca sinopsis punya pasal la. Tp aku nk tengok gak. Coz aku nk tau camna endng cerita...

Jalan Cerita :
Ntah la...aku pown xtau. Dan aku nk ulang, myb sbb aku bca sinopsis dan tengok trailer kowt. Oleh sebab itu, aku rasa bosan. Namun perasaan ingin tahu aku menyebabkan movie ni menampakkan ia menarik. Kronolgi cerita lak tersusun...(pa lg ek? rasa cm ada missing...erm~)

Lakonan :
Aku suka beri kredit kpd Jodelle Ferland. Coz dia berjaya bawak watak Lillith Sulivan. Seorang yg...erm, ntah la. Bg aku comel. Tp sbenarnya psiko!!! Credit again to her...

Kesan Khas :
Aku tngok movie ni mcm bajet sederhana jew. So effects pown sederhana. So x kisah la CGI (Computer Generated Images, atau Imej Janaan Komputer) pown sederhana.

Overall :
Aku rasa cm ada benda lg kowt yg aku nk komen. Biarlah. Aku just nampak ni ja kt movie ni. Secara keseluruhannya movie ni aku bg 7 drpd 10 (7/10)...Bg aku, ni la cerita psiko yg best...!!!

Monday, January 18, 2010

Ronggengan yg Amat Down..."Aku Down"

asSalamu'alaikum...

Dh lama aku x semakkan blog aku. Semakkan dgn coretan yg karut. Selain karutan ttg movie yg aku tngok. Aku pown xtau psai pa. Tp aku ttp nk bwt gak coretan mngarut ni. Bg aku coretan ni agak lawak. Lawak dr sudut aku menilainya. Bukan kerana apa. Tp kerana apa yg bakal aku karut kan...



Hari itu Jumaat. 15 Januari 2010. Aku ingat lg...tp mungkin tarikhnya aku tidak ingat nanti. Biarlah. Asalkan aku dpt mngenang kembali ketika itu...

Pada malam itu, wawa msg aku. Sblowm pkl 1000 malam. Selepas pkl 930 malam. Msg beliau brbunyi begini "Abg palie, jd dok plan kita mlm ni?". Msg beliau lbh kurg bgitu la. Ditambah pulak dgn feel bacaan cara tgganu. Maka ia akan brbunyi bgini "Abg palie, jd dok plang kita malang ni?"...ngeh3~

Maka aku balas lah msg beliau di samping deal mncapai kata spakat utk plan midnight pd mlm trsebut. Xtuly dh deal mlm sbelowm lg. Kerna kasihankan beliau maka aku berusaha utk dapatkan kreta dr abgku pd ptg trsebut. Scara ringkas dapatlah kreta !!!


10.00 malam
Aku ingat lg time ni. Aku p cafe usin. Jumpa wawa n ibu leha. Nk bincang pasai plan kami mlm tu. Lg pown aku baru jew hbs training. Training apa biarlah aku sendiri yg tahu yew. Aku smpai cafe depa dok makan. Smbil mnatap tayangan tahap xpecah kaca tv. Reaksi depa sbg seorang wanita ketika itu amat mggelikan hati. Kenapa? Biarlah kami yg tahu...Pendek kata kami ajak ismeth dan wann utk brsama melaghokan diri...


1100 malam
Kami rushing ke alamanda. Oh tidak, bukan kami...tp aku. Mana x nya, rushing mengejar movie pkl 1130. Movie The Spy Next Door lakonan Jackie Chan. Coz ibu leha serta wann tidak menunjukkan minat utk mnonton movie dr alam msia yg ditayangkan pd mlm itu (Adnan Sempit). Namun itu aku xkesah. Apa yg aku kesah, ismeth xdpt mmfollow kami pd saat2 akhir. Maka kami keluar ber-4. Yg pntg x cukup 1 lg kuota utk aku sbg laki brpoligami...lalala


1130 malam
Smpai d alamanda. Terows brgerak ke kaunter gsc. Namun singgah sbentar di toilet krn wawa. Smentara itu wann berada di dunia lain sbentar. Aku tidak pasti. Tp apa yg pasti, wann tnpa mghiraukan org sekeliling (mungkin...) telah duduk dlm kreta mainan (aku xtau nama apa...) utk brgambar. Aku dan ilya juga trpaksa berada di dunia lain sbentar ketika ini (mungkin...). Yg mnampakkan kami adlh sbuah keluarga bahagia...erk~

Smpainya di kaunter, abg di kaunter mmberitahu smua movie dh penuh. Oh bukan, i mean...hmm, senang crita dh penuh la!!! Nnt panjang plak aku mngarut. Trmasuk movie yg x dirancang utk ditonton (Sherlock Holmes dan Case 39). PENUH!!!



Maka brmulalah episod down...

Segala2 nya serba tidak kena...Walau pown di sana wujudnya tmpt2 lagho yg lain spt karaoke, boling, dan arcade. Namun tetap xdpt mngubat kedownan kami. Kedownan dpt dilihat pd setiap insan yg terlibat. Down aku dpt dilihat mlalui kelajuan keta hanya 40-50kmj. Tahap brsiar2 smpai basikal pown ble potong (mungkin...). Serta 360 degrees sbnyk 3 kali di roundbout. Sampai ada org ugut nk cubit ketiak...!!! Manakala bg wawa dan ilya kuaci dan "cikedis roller coster" simbolik kedownan mereka. Namun kedownan wann amat mmeranjatkan...!!! Nan cheese dan tandoori mnjd pilihan. Lalu memecahrekodkan makan di mapley bg beliau sblowm ini. Di samping mnambahkan ktidakberkesanan minuman utk kurus yg dimiliki...


200 pg
Namun stelah mnjalani pemulihan kedownan yg xkritikal, maka timbul idea. Idea utk ke downtown cheras. Ats sebab kperianti-downan yg dimiliki, maka aku hanya menurut. Jua demi mrawat kedownan ku. Kami teruskan perjalanan. Utk makluman, kelajuan adalah normal...

Sesampainya kami di cheras, kedownan wann sudah berkurangan. Diganti dgn tahap keyakinan yg amat tggi (mungkin...). Amat jelas!!! Wann sudah tidak down!!! Itu yg kami harapkan. Andaian kami mungkin beliau mndpt inspirasi semasa kami mlalui kawasan rumah beliau. Mungkin...Tahap keyakinan beliau spt beliau memandu ke PD ketika dulu. Plaza Phoenix dianggap Leisure Mall. HUKM dianggap Tmn Len Sen (betol kowt ejaan...mungkin). MRR2 dianggap jalan ke HUKM. 2 tol menjadi 3 tol. Ada yg tidak mngerti, tp kami amat mmahami...Mungkin

Keyakinan wann mmbawa harapan kpd kami. Harapan utk nyalakan lorong gelap. Oh bukan, LOLONG GELAP...Keyakinan yg secara trsiratnya mnambahkan kedownan kami. Terutama pemandu...Keyakinan yg mnjadikan papan tanda sbg panduan arah. Keyakinan yg mnjadikan kedownan suatu keyakinan...Itulah wann yg kami kagumi!!! Mungkin...


300 pg
Kami smpai di downtown. Namun kedownan muncul kembali. Muncul kerana semua gerai sudah brkemas. Bagaikan mghalau. Kami tidak puas berada di situ. Tidak puas kerana tidak dapat mncuci mata. Mencuci mata dgn brg2 yg dijual di situ. Mncari mana yg terbaik. Terutama ilya yg ingin mmbeli sandal crocs. Bukan utk beliau sendiri. Mahu pown utk org itu. Yg hatinya berkata begini "honestly...aku suka dia". Tp utk adk beliau...Amt jelas kedownan beliau. Kerana tidak dpt mghadiahkan adiknya dgn sandal crocs. Yg mnjd kegilaan masa kini...


Akhirnya kami pulang. Pulang dgn amat down. Namun kami bukan melalui LOLONG GELAP. Tp LOLONG GELAP yg sbenarnya penuh dgn keindahan. Keindahan sebuah memori indah. Terutama bg wann. Wann umpama pemandu pelancong ketika ini. Menunujukkan di mana beliau tinggal. Serta di mana beliau diasuh. Sewaktu beliau kecil dahulu. Namun aku tidak kesah. LOLONG itu juga mggamit memori aku juga...

Namun aku mmbawa mereka mlalui jalan itu hanya satu tujuan. Membawa mreka ke bukit langat. Salah satu tmpt utk mlihat keindahan KL di malam hari. Keindahan KL yg ditemani dgn cahaya lampu neon. Subhannallah!!! Amat cantik!!! Kami hanya singgah sbentar di situ. Hanya utk mghirup udara nyaman pagi. Walau pown utk sebentar cuma.

Kami terows pulang. Ke mapley sterusnya UKM. Tiada apa yg boleh diceritakan. Kerana semuanya mahu balik. Mahu utk menjenguh katil yg telah lama mnjemput. Umpama mngilai2 di minda. Oh, kami tidak sabar!!! Namun bg aku, perjalanan ini tidak spt yg dharapkan. Perjalanan yg mndownkan. Lebih down drpd kami tidak mndpt tmpt utk MEFEK...Ya, amat down!!! Mungkin...



p/s : Peristiwa2 yg boleh dijadikan bahan kutukan adalah spt berikut...Mungkin
1. driver trpaksa mngikut arahan penumpang coz nk tngok laki hot keta serta motor sbelah kt trafik light...
2. wann seorang yg suka ugut dgn cara nk cubit ketiak...
3. tahap keyakinan wann amat jelas melalui perkataan "mungkin"
4. wann nyanyi xikhlas
5. wawa (mungkin) mnguap coz bnyk angin...
6. wawa mggelar abg palie jd abg kalie

Tuesday, January 12, 2010

Dulu dan Kini...Sebuah Bilik Itu

video

dulu...
aku selalu menyelak langsir tingkap dr bilikku
utk melihat sama ada bilik itu sudah berpenghuni atau tidak
yg mana dlm bilik itu akan diadakan latihan
menjelang hari pertandingan yg akan dtg

kini...
bilik itu sekadar bilik
yg apabila dselak langsir tingkap bilikku
kelihatan hanyalah sebuah bilik yg tidak berlampu
tiada hilai tawa mahu pun lantangan vokal ketika latihan


dulu...
bilik itu dipenuhi dgn idea
bilik itu dipenuhi dgn ragam
bilik itu dipenuhi dgn kgembiraan
bilik itu dipenuhi dgn luahan
bilik itu dipenuhi dgn tangisan
yg menjadikan bilik itu sebuah bilik
yg amat dirindui...
yg sentiasa dikenangi...

kini...
bilik itu hanyalah bilik
yg bukan bilik spt dahulu
tiadanya suasana bilik spt dahulu
gelap, sunyi dan...

ah...
aku rindukan suasana bilik yg dahulu
yg aku tahu suatu hari nnt aku akan mninggalkan bilik itu
tp bagilah aku peluang...
peluang utk aku tinggalkan bilik itu
dgn air mata kgembiraan
air mata kerinduan

~ aku rindu dan sayang kamu
wahai keluarga dot ku.... ~