Thursday, January 27, 2011

Fire Drill

Latihan mghadapi kebakaran. Tu maksud dia bla aku google translate. Aku rasa smua dh tau. 26hb. Rabu, pg khamis. Pkl 3 pg, lebeyh kurg. Coz aku ada kt mapley tengok game Liverpool vs Fulham. Walaupown aku tau Liver confirm menang, tp sbb ada firedrill gua trpaksa mggagahkan diri melarikan diri dr benda alah ni. Hahaha...

Bukan aku x suka, tp sbb fire drill yg aku hadapi ni x ikut SOP (standard of procedure) fire drill yg spatowtnya by org awam yg organize like us yg smemangnya bukan bomba. Ble kira postmortem gak ah.

Bukan nk kata aku ni berilmu. Dak. Tp sebab sbelowm ni kt matrik aku pernah handle fire drill blok kediaman. So bla masuk u, siyesly bnyk kurang dr apa yg kt matrik. Itu kt matrik, ni U. Fine!!! But plez la...Aku harap sgt org brkenaan baca benda alah ni, walaupown aku tau dia xtau pasai blog aku ni.

1st thing 1st yg aku nmpak, mmg TIADA TAKLIMAT FIRE DRILL. X kesah la ko nk mlalut apa dlm taklimat tu, but the point is u should talk about the info of fire drill itself. Wujudkan suasana fire drill itu menyoronokkan dlm taklimat tu. Terpulang la nk bwt cmna. At least depa2 ni dh prepare what should they do. Then suka suki la nk bwt firedrill bla2 pown. Sbulan slepas taklimat ka. Even slepas taklimat pown x pa. Mmg x salah. Coz ang dh bg taklimat...

Ni dak, bla org x ikut arahan bagai, lu bising2 marah2 org...Aku bg situasi cmni la. Klu kebakaran yg betol2. Time tu mmg smua org panik dan kalut. Time tu mmg org dh x dengaq dah arahan lu. Yg depa tau just nk selamatkan diri ja. Time tu depa just follow apa yg depa tau ja. Apa yg trgerak dlm hati depa.

Ok la, aku bg worst case scenario skewt. Mgsa trperangkap. Cuba comparekan mgsa yg dh diberi taklimat, dgn mgsa yg xtau. Of course la mgsa yg xtau ni panik bagai. Tmbh2 kena marah lak dgn bomba kan. Lg la dia x mao. Nk selamatkan org, penyelamat tu sendiri yg kena tenang dulu.

2nd, aku prasan PREPARATION 4 FIRE DRILL ITSELF X DAK. Kt matrik aku dulu kami kena check sistem pancuran air dgn sistem penggera ble berfungsi. Then kena pastikan fire extinguisher ada kt setiap aras kt setiap wing (utara, barat, selatan, timur). Then apa2 ja la yg berkaitan dgn kecemasan time kebakaran, everything must be in perfect condition...

Ok fine, kt setiap bilik mmg x dak alarm atau sistem pancuran air. Tp x kn xdak fire extinguisher kowt? Plez la...ok, mujur ada pelan laluan ketika kebakaran. Tp bla aku analisis blk bnyk salah kowt, ble bahayakan nyawa lg ada la...

3rd, time fire drill ajk2 mmg kena pandai2 la mgcoverkan diri. Tp x kesah pown klu org dh tau. Tp apa yg pntg UR JOB TIME FIRE DRILL. Time aku dulu, aku as ajk just biar ja mgsa2 selamatkan diri berkumpul kt tempat berkumpul. Bwt dek je kt depa. Coz taklimat mmg dh bg. So mgsa mmg dh tau masa yg diperuntukkan, dh tau apa yg patut dia lakukan. Jgn marah depa. Klu dlm kebakaran btol, depa2 ni mmg kena kosongkan bangunan dgn tenang dan pantas. Diulang tenang dan pantas. Dlm masa depa selamatkan diri tu, tugas aku kira berapa org yg salah laluan. Utk tujuan laporan, dan penambah baikan.



K, aku rasa stakat tu yg aku nampak...maafkan aku jika ada salah kt mana2. Tp sedar dak, napa org x suka fire drill? Sedangkan kita tahu akan kebaikannya, tp kenapa? Itu persoalan yg perlu jawapannya di cari...

1 comment:

nur wahida said...

palienyer cerita ni....uh!~
ok r,stuju gak r ngn abg palie,
tapi bab kne mrah2 tu,
biasaq la...
hoho...
xsuke firedrill,
curik mase tidow i!
eeeww!~